Rapporter & händelser

Lämna gärna en kommentar i fältet nedanför inlägget!

 

 

Ni navigerar i fältet till vänster för att hitta rätt tävling eller äventyr.

 

Racksunds Fiskefestival 2013

2013-07-22

Hittills har sommaren rusat fram och vi har redan kommit till slutet på Juli, det är således Racksunds-tider. Som vanligt var vi ett gäng som bodde i Camp Racksund, men vi var färre än vad vi brukar, vad det beror på lämnar vi dit hän och fokuserar på fisket.

 

Tävlingsdag 1 (Onsdag)

Kanonväder, inget annat. Det var verkligen efterlängtat att kunna fiska med bar överkropp, känna solen steka. Det händer ju nästa aldrig nu för tiden. Det sägs ju att fisket inte är så bra när det är vindstilla och strålande sol, men det stämde då inte på Aisjaur. Vi fiskade med 8 st spön och han inte fiska så länge innan vi hade landat två öringar kring 50-52 cm. Nästa hugg var av det lite kraftigare slaget och fisken tog en del lina, Richard tightar linan och då hugger det ordentligt igen, denna gång på ena djupriggen. Vi har alltså ett ordentligt dubbelhugg och Peter och Richard fightar var sin fisk. Vi bedömmer Richards fisk vara större så spöet hamnar i en spöhållare och då fokuseras det på den andra fisken som Peter tar in till båten. Den är kring 65-70 cm och är lite mörkare än de fiskar vi fått tidigare. Den lever om en del vilket försvårar håvningen, och det slutar inte bättre än att fisken fipplas bort under själva håvningsmomentet. Det får utredas sedan och dem andra fisken drillas in och landas i håven. Öringen är riktigt fet omän inte lika lång som den första vi skulle landa.

 

Öring 62 cm och 3,3 kg

Vi landar tre fiskar till innan kl 16 och en är under 50 cm, men största fisken skulle komma lite senare. Det var en blank och fin öring som högg på djupriggen.

 

Öring 68 cm och 3,41 kg

 

Alla fiskar vi fick första dagen var i riktigt fin kondition och ingen var en sådan typisk "aisjan-öring" utan dom hade rätt form och en del var riktigt vackert prickiga. Som denna skönhet

En vacker öring från Aisjaur på ca 2 kg

 

Vid invägning på kvällen fanns det en hel del fisk. Vi hade även hört ryckten om en öring på 5,6 kg. Det skulle visa sig stämma och det var även en fisk som höll hela vägen. Efter första dagen hade Peter en andra plats och Richard en tredje plats i öringsklassen.

Totalt den dagen hade vi 7 godkända fiskar

I teamets andra båt hade man lyckats lura några mindre öringar och i Team Gråträsks balja fanns en öring som just passerade över 3 kg.

 

Tävlingsdag 2 (Torsdag)

 

 Andra fiskedagen var betydligt blåsigare. Vi började på Aisjaur igen, men framåt lunch ansåg vi att det fick räcka då vi inte hade fått något annat än abborre. På Uddjaur blåste det mindre och det var mycket trevligare. Tyvärr var abborren också på hugget där, vilket gjorde att sellaken gick åt som smör i solsken. Vi varvade 6-9 hg abborrar med någon mindre öring, men det var aldrig tal om någon invägningsbar. I andra båtar nere på Uddjaur gick det bättre, Bottennappet till exempel som fick 12 st godkända varav 7 st var över 3 kg. Malmis, med Kristian Sundström som skipper fick 8 godkända mellan 2-3,8 kg.

 

Tävlingsdag 3 (Fredag)

 

Som av tradition har fredagen spenderats på Akkelis på jakt efter röding, den art med bara en invägd fisk så långt. Att vädret skulle bli blåsigt visste vi, men det var inte så farligt i början på morgonen. Vi sjösätter och åker mot den djupare delen av sjön som ligger längst in sett från rampen.
 

Vi tacklar ut och hinner inte trolla särskilt länge innan en huggperiod på abborre mellan 7-9 hg tar sin början. Återigen går det hårt åt sellaken då vi drar uppmot 40 st abborrar. Det blåser upp framåt dagen och vi inser att det kommer bli en spännande lastning av båt, då vinden inte är den minsta gynsamm. Tyvärr får vi ingen röding denna dag och vi ger oss av vid 17-tiden, även lastningen går bra, med lite trix som skaffat oss genom åren. Det tas upp en röding denna dag och den vägs in på 2,04 kg vilket blir ny ledare.

 

Tävlingsdag 4 (Lördag)

 

Sista dagen på årets Racksund och vi ger oss an Aisjaur igen, nu då vinden har avtagit och det är mer eller mindre spegel, vad som däremot skulle dominera dagen var nederbörd i form av regn. Vi skulle få tillbaka lite självförtroende när vi landar en öring på 2,5 kg, tyvärr är det den enda vi lyckas ta denna sista dag som spenderas i vätans tecken.

 

Sammanfattningsvis så ska det sägas att det var en trevlig tävling omän något blåsigt. Bäst var i alla fall Onsdag med både det väder som bjöds och fisket som var. Vi känner oss nöjda med tävlingen i stort och längtar redan till nästa helg då det är dags för andra deltävlingen i arjeplogsmästerskapet.

 

-Team F4F

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)